Lees voor
Groente-, landbouw- of siergewas?

Niet voor alle gewassen is het altijd duidelijk of het een landbouw-, groente- of siergewas is. Vaak is het voor de juiste toepassing van regels wel van belang om dat te weten.

1 / 1

Landbouw of groente?

Cichorei voor de industrie is een gewas met een landbouwgebruik en moet voldoen aan de CGO-eis. Op deze website is dit gewas dan ook ingedeeld bij de landbouwgewassen. Na toelating staan rassen van industriële cichorei op de nationale rassenlijst voor landbouwgewassen, maar volgens de EU wordt het gewas tot de groentegewassen gerekend. Voor de regelgeving maakt dat echter geen verschil. Meer van dat soort mogelijke twijfelgevallen vindt u in onderstaande tabel.

Latijnse gewasnaanNederlandse gewasnaamDUS-onderzoek nodig voor toelatingCGO nodig voor toelatingOpname in nationale rassenlijst Landbouw of Groente Opname in Europese rassenlijst Landbouw of Groente
Brassica juncea L.
Bladmosterd (als groente)
Nee
Nee
N.v.t.
N.v.t.
Brassica juncea L.
Bladmosterd (als landbouwgewas)
Ja
Ja
L
L
Brassica napus L. (partim)
Koolzaad / bladkool
Ja
Ja
L
L
Brassica napus L. var.napobrassica(L.) Rchb.
Koolraap
Ja
Nee
L
L
Brassica napus L. var.napobrassica(L.) Rchb.
 
 
 
 
 
Brassica rapa L. var. rapa
Meiraap / stoppelknol
Ja
Nee
L
G
Brassica rapa L. var sylvestris (Lam.) Brigs
Raapzaad / bladraap
Ja
Ja
L
L
Cichorium intybus L.
Industriële cichorei
Ja
Ja
L
G
Daucus carota L.
(voeder)wortel
Ja
Nee
G
G
Pisum sativum L. (partim)
Erwt (als groente)
Ja
Nee
G
G
Pisum sativum L. (partim)
Erwt (als landbouw)
Ja
Ja
L
L
 Grassen: grasveldtypes
JaNeeLL
 

Groente of Sier?

Moeten siergewassen zoals pottomaten, minipaprika’s, sierpompoenen en dergelijke geregistreerd worden als groente? Het antwoord is: ja. Rassen, die eetbaar zijn maar als sierproduct verkocht worden, moeten als groente geregistreerd worden op de EU-rassenverkeerslijst. Alleen als het ras ook als groente niet gebruikt kan worden, kan registratie achterwege blijven. Achtergrond hierbij is EG-richtlijn 2002/55 artikel 2.1.b, dat de definitie geeft van de gewassen die registratieplichtig zijn.

Doordat de planten eetbaar zijn, krijgen ze de tuinbouwbestemming.

Als er sprake is van een niet in de EG-richtlijn genoemd gewas – los van gebruik voor groente- of sierdoeleinden – is er geen registratieplicht. Daarom hoeven bijvoorbeeld sierpepers die niet Capsicum annuum L. maar Capsicum frutescens L. zijn niet geregistreerd te worden. Ook al zijn ze eetbaar.