Lees voor
Naktuinbouw Select Plant

1 / 1

Als uw teeltmateriaal aan hogere kwaliteits- of gezondheidseisen voldoet, komt het in aanmerking voor bepaalde certificaten. Naktuinbouw ontwikkelde samen met de sector voor bloemisterijgewassen meerdere kwaliteit-plus-systemen die meerwaarde of topkwaliteit herkenbaar maken. Naktuinbouw Select Plant is één van die systemen.

Het certificaat Naktuinbouw Select Plant bevestigt een hoger kwaliteitsniveau van uw product. Dit kan gelden voor een hele partij, of in andere gevallen voor individuele planten.

Veel gewassen kunnen voor Naktuinbouw Select Plant in aanmerking komen. Momenteel is dit voor de volgende gewassen uitgewerkt

  • Alstroemeria
  • Freesia
  • Asperge
  • Eerstejaars plantuien
  • Hosta
  • Laan & sierbomen

Heeft u belangstelling voor een ander gewas, neem dan contact met ons op.

Alleen wanneer uw bedrijf deelnemer is en voldoet aan alle in het reglement vermelde eisen en voorwaarden mag u teeltmateriaal verhandelen of weefselkweekactiviteiten verrichten in het kader van Naktuinbouw Select Plant.

Voorwaarden

De eisen en voorwaarden waar deelnemers in Naktuinbouw Select Plant aan moeten voldoen staan in de reglementen. De strenge(re) eisen hebben betrekking op de kwaliteit en de gezondheid van het teeltmateriaal. Vaak zijn laboratoriumtoetsen nodig om vast te stellen of aan alle criteria is voldaan. Bij de beoordeling van gecertificeerd materiaal wordt vooral gelet op rasechtheid, raszuiverheid, herkomst, gezondheid (vrij van virussen, schimmels, bacteriën of aaltjes) en kwaliteit.

Bloemen

Bouvardia:
Deze teelt is gebaat bij teeltmateriaal van een goede kwaliteit en gezondheid. Het gewas of moerplanten worden gekeurd tijdens de bloei en groei. Jaarlijks worden monsters geplukt en getoetst op komkommermozaïekvirus (CMV). Een gewas of partij moerplanten wordt ingedeeld in klasse E als het aan de eisen voldoet. Het tolerantiepercentage voor virus is 2%.

Alstroemeria:
Deze teelt wordt onder andere getoetst op virussen. Hoogwaardig plantmateriaal kunt u binnen deze teelt op twee niveaus laten certificeren:

  1. Certificering Klasse A
    Tijdens de keuring van het gewas of de partij planten worden bladmonsters geplukt. De monsters worden getoetst op komkommermozaïekvirus (CMV), alstroemeriamozaïekvirus (AlMV), alstroemeriastrepenvirus (AlSV) en alstroemeriacarlavirus (AlCV). Als het gewas of de partij aan de eisen voldoet (het tolerantiepercentage voor virussen is maximaal 10%) wordt het ingedeeld in klasse A.
  2. Certificering Klasse E
    Tijdens de keuring worden bladmonsters geplukt, die worden getoetst op dezelfde virussen als bij Klasse A. Het tolerantiepercentage voor virussen is voor een Klasse E certificering echter maximaal 2%.

Deelnemers moeten voldoen aan het Certificeringsreglement Select Plant Alstromeria.

Freesia:
Het zogenaamde Partijrapport is onderdeel van het kwaliteit-plus-systeem Naktuinbouw Select Plant Freesia. Dit biedt inzicht in de virusstatus van het uitgangsmateriaal. Gewassen worden gekeurd tijdens de groei en bloei. Kort voor het rooien vindt een extra keuring plaats. Bladmonsters worden getoetst op freesiamozaïekvirus (FreMV) en freesia ophiovirus(FOV).

Teeltmateriaal kunt u op drie niveaus laten certificeren:

  1. Keuring met Partijrapport
    Na de keuring worden de resultaten van de keuringen en toetsing op een Partijrapport vermeld.
  2. Certificering Klasse A
    Een gewas wordt ingedeeld in klasse A als het aan strengere eisen voldoet. Het tolerantiepercentage voor virussen bij klasse A certificering is maximaal 10%.
  3. Certificering Klasse E
    Een gewas wordt ingedeeld in klasse E als het aan nog strengere eisen voldoet. Het tolerantiepercentage voor virussen bij klasse E certificering is maximaal 2%. Deelnemers moeten voldoen aan het Certificeringsreglement Select Plant Freesia.

Rosa (kasrozen):
Bij deze teelt moet stek of enthout zichtbaar vrij zijn van virussymptomen (met name van het necrotische vlekkenvirus van Prunus (PNRSV)), Agrobacterium tumefaciens (wortelknobbelbacterie) en schimmelziekten. Wanneer het materiaal aan de eisen voldoet, krijgt het een certificaat Naktuinbouw Select Plant Rosa.

Groente

Asperge:
Een aspergeteelt start met een investering voor vele jaren. Voor een optimaal rendement is het van belang om te starten met kwalitatief hoogstaand plantmateriaal. Aspergeplanten die volgens het kwaliteit-plus-systeem Naktuinbouw Select Plant zijn gecertificeerd waarborgen een goede start
Deelnemers moeten voldoen aan het Certificeringsreglement Select Plant Asperge.

Eerstejaars Plantuien:
Plantuien die volgens het kwaliteit-plus-systeem Naktuinbouw Select Plant zijn gecertificeerd waarborgen een goede start.

Deelnemers moeten voldoen aan het Certificeringsreglement Select Plant Plantuien.

Bomen

Hosta:
Select Plant Hosta Partijverklaringen worden op verzoek door ons verstrekt in het kader van het Pre-Shipment Inspectie (PSI)-programma van Anthos voor export naar de USA en Canada. De voorwaarden om deel te mogen nemen zijn beschreven in het Certificeringsreglement Select Plant Hosta. Alleen partijen die zichtbaar vrij zijn van virussymptomen en nagenoeg vrij zijn van wortelonkruiden komen in aanmerking voor partijkeuring. Tijdens de keuring worden monsters geplukt en Select Plant-getoetst op Hosta Virus X (HVX). Partijen die aan de eisen voldoen komen in aanmerking voor een Partijverklaring Hosta.
Deelnemers moeten voldoen aan het Certificeringsvoorschriften Select Plant Hosta.

Laan- & Sierbomen:
Deze teelt is gebaat bij teeltmateriaal van een goede kwaliteit en gezondheid. Deelnemers kunnen de flyer gebruiken om hun klanten te informeren over Select Plant Laan- & Sierbomen.
Deelnemers moeten voldoen aan het Certificeringsreglement Select Plant Laan- en Sierbomen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe geef ik wijzigingen door?

Geef een wijziging bij de KvK altijd door aan de administratie van Naktuinbouw. Dit geldt ook voor andere wijzigingen die te maken hebben met uw bedrijfsgegevens. Stuur hiervoor een e-mail. Geef in de mail duidelijk aan welke gegevens wijzigen.

Welke certificeringen en accreditaties heeft Naktuinbouw-keuringen?

Het laboratorium heeft drie verschillende certificeringen/accreditaties:

  1. NEN-EN-ISO 9001:2015
  2. NEN-EN-ISO/IEC 17020:2017
  3. ISTA Accreditation
Hoe vraag ik een verklaring aan voor mijn boomkwekerijgewas?

Met dit formulier vraagt u een verklaring aan voor uw boomkwekerijgewas.

Hoe vraag ik een verklaring aan voor mijn groentegewas?

Vul dit formulier in om een verklaring voor uw groentegewas aan te vragen.
Voorbeeldverklaringen: registratieverklaring, NON GMO, Certificate of conformity, opname ras als derdelandensynoniem of op interne Naktuinbouwlijst, verlening autorisatie voor een groenteras die nog niet officieel is toegelaten, instandhoudersverklaring of ISTA monsternameverklaring.

Heeft een wijziging van bedrijfsvorm bij de KvK consequenties voor het fytosanitair registratienummer?

Als u uw bedrijf bijvoorbeeld laat omzetten naar een andere rechtsvorm doe dit dan altijd op statutaire basis. U behoudt dan de combinatie van KvK-nummer en vestigingsnummer. Uw fytosanitaire registratienummer blijft dan ook behouden. De koppeling is immers bekend in de NVWA-database.

Let op Statutair wijzigen kan alleen met een BV, NV, Vereniging, Stichting met volledige rechtsbevoegdheid Als er een beperkte rechtsbevoegdheid op rust, kan het ook niet-statutair gewijzigd worden. De statuten moeten aanwezig zijn en ondertekend zijn door een notaris. Een VOF, eenmanszaak of maatschap kan nooit statutair gewijzigd worden. Houd hier dus bij registratie bij de KvK rekening mee.

Bent u nog niet geregistreerd bij Naktuinbouw?

Dit is nodig om het fytosanitaire registratienummer te krijgen. U kunt uw bedrijf makkelijk via onze website aanmelden voor registratie. Na het verwerken van uw aanvraag nemen we contact met u op voor een kennismakingsbezoek. Tijdens dit bezoek kan de keurmeester eventuele vragen die u nog heeft beantwoorden.

Hoe vraag ik een verklaring aan voor mijn siergewas?

Met dit formulier vraagt u een verklaring aan voor uw bloemisterij-/siergewas.

Wat zijn de contactgegevens van de andere keuringsdiensten?
Waar kan ik mij aanmelden voor nieuwsbrieven?

U kunt zich voor onze nieuwsbrieven aanmelden op onze website: www.naktuinbouw.nl/nieuwsbrief

Hoe dien ik een klacht in over geleverd teeltmateriaal?

U kunt bij Naktuinbouw klachten indienen over geleverd teeltmateriaal, of bij meningsverschillen tussen leverancier en afnemer over de kwaliteit van het materiaal.
Ga naar deze pagina om het klachtenformulier in te vullen.
Lees hier meer over de klachtenprocedure.

Waar kan ik jullie accreditaties vinden?

Op onze website vindt u meer informatie over onze accreditaties.

Hoe ziet het fytosanitair registratienummer eruit?

Dit is een 9-cijferig nummer. Op het plantenpaspoort (bij letter B:) wordt dit voorafgegaan door NL (de iso-landcode) en een koppelteken. Voorbeeld: NL-123456789. Andere lidstaten kiezen een eigen notatie voor het registratienummer.

Wanneer wijzigt mijn fytosanitair registratienummer?

Bij de registratie bij de Kamer van Koophandel is een combinatie van KvK-nummer en vestigingsnummer uitgegeven. De combinatie van deze twee nummers is gekoppeld aan uw fytosanitaire registratienummer. Overweegt u een wijziging van bedrijfsvorm, hou dan rekening met onderstaande belangrijke mededeling.

Waarom een fytosanitair registratienummer?

Door de EU-Plantgezondheidsverordening 2016/2031/EU (Plant Health Regulation in het Engels) mag ieder bedrijf slechts één keer met een officieel, uniek, fytosanitair registratienummer worden geregistreerd. Om de lasten voor het bedrijfsleven zo laag mogelijk te houden, is er een nationaal gezamenlijk systeem van de keuringsdiensten en de NVWA. Dit is gekoppeld aan de inschrijving bij de KvK. Zo hoeft een bedrijf zich maar éénmaal te melden bij een loket (keuringsdienst).

Wanneer heb ik een nieuw fytosanitair registratienummer nodig?

Als u uw bedrijf niet-statutair wijzigt, dan heeft u een nieuw fytosanitair registratienummer nodig. Het oude verpakkingsmateriaal wat u bijvoorbeeld met het fytosanitaire registratienummer in voorraad laat drukken is dan niet meer geldig. U krijgt immers een nieuw fytosanitair nummer. Het oude materiaal mag u vanaf dat moment niet meer gebruiken.