Lees voor
Twee proeven in één jaar

1 / 1

Naktuinbouw voert DUS-proeven voor kwekersrecht en/of toelating van groenterassen in twee onafhankelijke groeicycli uit. In een aantal gevallen kunnen wij twee groeicycli uitvoeren in één kalenderjaar. Dit geeft een aanzienlijke versnelling van het DUS-onderzoek.

Over de proeven

Standaard voert Naktuinbouw de DUS-proeven uit in twee groeicycli in opeenvolgende jaren. Voor een aantal gewassen kunnen wij op verzoek van de aanvrager twee proeven in één jaar uitvoeren. Voor sommige gewassen maken wij gebruik van een extra proef bij onze collega’s van ÚKZÚZ in Tsjechië of ÚKSÚP in Slowakije.

In onderstaand overzicht vindt u een lijst van deze gewassen. Staat uw gewas er niet bij, dan is het mogelijk dat Naktuinbouw het verzoek individueel beoordeeld.

GewasLocatie tweede proef
Kasgewassen (met uitzondering van komkommer type Slicer, zelftoppende tomaat, meloen en watermeloen)
Naktuinbouw
Augurk uitsluitend in vollegrondsproef
Naktuinbouw
Radijs vollegrond
Naktuinbouw
Sla vollegrond
Naktuinbouw
Ui
ÚKZÚZ
Stengelui
ÚKZÚZ
Witte / rode savooienkool
ÚKZÚZ
Koolrabi
ÚKZÚZ
Erwt
ÚKZÚZ
Boon
ÚKZÚZ
Suiker- of popcornmaisÚKSÚP

Tarieven

Als u twee DUS-proeven in één jaar wilt, dan brengen wij de (Nederlandse) onderzoekskosten per proef in rekening bij aanvang van de proef. De onderzoekskosten vindt u op de website van de Raad voor plantenrassen.

Aanvragen

U kunt twee proeven in één jaar aanvragen door het aan te geven op het aanvraagformulier. Het aanvraagformulier vindt u op de website van de Raad voor plantenrassen.

Als ÚKZÚZ of ÚKSÚP de tweede proef uitvoert, moet u rekening houden met de inzenddata in Tsjechië (CZ) respectievelijk Slowakije (SK). Naktuinbouw moet voor die inzenddata het materiaal daar naartoe kunnen sturen. De inzenddata voor Tsjechië (CZ) en Slowakije (SK) vindt u op de website van het CPVO.