Lees voor
Nieuwe exporteur

1 / 1

Direct naar

Voordat u gaat exporteren moet u in het ontvangende land opvragen welke eisen van toepassing zijn op het plantaardige product dat u wilt exporteren. Dit kan standaardwetgeving (=landeneis) of een invoervergunning zijn.
Vervolgens kunt u deze eisen vergelijken met de landeneisen. Een nieuwe exporteur moet bij diverse organisaties geregistreerd staan. Anders is exporteren niet mogelijk.

Bereid u goed voor

Dit is belangrijk omdat u wilt voorkomen dat:

  1. Partijen worden afgekeurd tijdens de exportinspectie. Bijvoorbeeld door de vondst van een organisme, niet toegestane herkomst van het materiaal, etc.
  2. Niet voldaan wordt aan alle eisen waardoor de zending niet kan worden verstuurd. Denk hierbij aan aanvullende verklaringen zoals laboratoriumtoetsen of bedrijfsvrij-verklaringen, etc.
  3. Het fytosanitair certificaat niet juist is ingevuld. Dit luistert heel nauw. Controleer voordat u iets invult of dit is toegestaan en wat precies de eisen zijn.

Let op, het is uw eigen verantwoordelijkheid dat u controleert:

  1. Wat de eisen zijn van het land van bestemming
  2. Of uw materiaal aan de eisen voldoet
  3. Of het fytosanitair certificaat aan de eisen voldoet

Verder vraagt u een exportinspectie aan en maakt u een fytosanitair certificaat op via e-CertNL. Tijdens de exportinspectie moet de zending aan een aantal voorwaarden voldoen voordat het fytosanitair certificaat kan worden gewaarmerkt.
De fytosanitaire inspecties worden uitgevoerd door de vier fytosanitaire keuringsdiensten. Dat zijn Bloembollenkeuringsdienst (BKD), Kwaliteitscontrole Bureau (KCB), NAK en Naktuinbouw. Alle inspectielocaties in Nederland zijn verdeeld onder deze vier keuringsdiensten. Op locaties waar zaden, boomkwekerijproducten, plantuien en teeltmateriaal wordt geëxporteerd, komt Naktuinbouw de exportinspectie uitvoeren.

Links

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn de contactgegevens van de andere keuringsdiensten?