Lees voor
Virusvrij maken

1 / 1

Virusvrij plantmateriaal heeft allang zijn waarde bewezen voor boomkwekers en producenten. Veel afnemers weten dit ook en vragen hier expliciet naar als zij bomen of planten willen aankopen. Gezond uitgangsmateriaal en een gecontroleerd productieproces geven de fruitbomen een certificaat. Hiermee heeft de afnemer meer zekerheid over de kwaliteit. Virusziekten zijn niet chemisch of op een andere manier te bestrijden. De enige manier om problemen voor te blijven is door de virusvrije bomen te gebruiken.

Over deze toets

Het Toetscentrum werkt in opdracht van veredelaars, raseigenaren en bedrijven die toestemming hebben om een fruitras of onderstam te mogen vermeerderen. De opdrachtgever brengt materiaal van een ras bij het Toetscentrum in de winter of zomer. Vaak blijkt uit een eerste screening in het laboratorium dat een ras met virus is besmet. Door een techniek van warmte en micro-enten toe te passen worden rassen virusvrij gemaakt. De uitslag van een reeks van testen stelt vast of het virusvrij maken succesvol is verlopen. Het hele proces is tijdrovend en neemt meerdere jaren in beslag. Deze tijd kan de opdrachtgever goed benutten om o.a. een aanvraag voor kwekersrecht voor te bereiden. Ook moet de identiteit van het nieuwe materiaal opnieuw worden vastgesteld. Dit is vooral van belang bij kleurmutanten van appelrassen.

Instandhouding en beschikbaar maken (vermeerderen) van hoogwaardig prebasis materiaal naar CFP

Het Naktuinbouw-bestuur besloot in 2019 dat de taken ‘Instandhouding en het beschikbaar maken (vermeerderen) van hoogwaardig prebasis teeltmateriaal’ niet meer bij Naktuinbouw past. De accreditaties 17020 en 17025 vormen de basis voor deze beslissing. Het bedrijfsleven behoudt graag de dienstverlening en de expertise. Op verzoek van en in samenwerking met de sector is er nu een onafhankelijke en zelfstandige stichting voor de fruitsector: de stichting Clean Fruit Plants (CFP).

De nieuwe stichting ondersteunt de internationale fruitgewassensector in activiteiten om kwalitatief hoogwaardig en gezond plantmateriaal te produceren voor de internationale markt. Stichting CFP gebruikt de faciliteiten en de capaciteit en expertise van de Naktuinbouw-medewerkers van het Toetscentrum in Horst. Hiermee blijft de expertise voor de sector en de continuïteit van dit werk gewaarborgd. Meer informatie over de diensten van de stichting vindt u op www.cleanfruitplants.com

Inzendeisen

De handel in Nederlandse fruitbomen en onderstammen gaat bijna naar alle werelddelen waar deze kunnen groeien. Elk land stelt naast algemene eisen nog extra eisen aan de gezondheid van plantmateriaal. Door de wereldwijde bekendheid van Nederlands gecertificeerd materiaal is de eis door veel landen gesteld om te mogen exporteren.

Tarief

In de Tarieven Laboratoria 2023 vindt u per sector de tarieven voor de verschillende toetsen die we voor u kunnen uitvoeren.

Aanmelden

Voor het indienen van een nieuw ras kunt u het beste rechtstreeks contact opnemen met het Toetscentrum Horst. Met een formulier vragen wij u om informatie zodat we meteen met uw ras aan de slag kunnen gaan. Voor elke opdracht maken wij een overeenkomst op waarin staat dat het virusvrije ras altijd eigendom blijft van de opdrachtgever. U kunt rekenen op een zorgvuldige uitvoering van de opdracht en vertrouwelijkheid van informatie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Welke toetsen voert Naktuinbouw uit?

Bekijk het aanbod van toetsen van Naktuinbouw in de tarievenlijst

Ik kan mijn toets niet vinden in de tarievenlijst. Kunnen jullie deze wel uitvoeren?

In de tarievenlijst staat ons standaard portfolio vermeld. Voor export zijn soms landeneisen voor toetsen waarvoor geen gevalideerd protocol voorhanden is. Bij uitzondering is het soms toch mogelijk om, op basis van onze ervaring en kennis van gewas en pathogeen, met maatwerk een toets uit te voeren. Indien deze volgens verwachting is verlopen, zal de uitslag gebruikt kunnen worden voor export.

Voor aanvragen kunt u contact opnemen met de Klantenservice van het laboratorium.

Wilt u een resistentietoets aanvragen? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Kan mijn gewas virusvrij gemaakt worden?

Voor enkele gewassen (aardbei, klein fruit en houtige fruitgewassen) is het mogelijk om deze virusvrij te maken. Zie tarievenlijst voor meer details. Voor alle overige gewassen kunt u terecht bij gespecialiseerde weefselkweekbedrijven.