Lees voor
Zaadanalyse

1 / 1

Naktuinbouw kan kwaliteits- en zuiverheidsbepalingen verzorgen voor zaad van groenten. Bij kiemkrachtonderzoek bepalen wij de maximale kieming van uw partij zaaizaad. Dit kiemkrachtcijfer kunt u gebruiken om de kwaliteit van verschillende partijen zaad te vergelijken en geeft ook inzicht in de waarde van een partij.

Over deze toets

Toetsen op kiemkracht, zuiverheid, vochtgehalte, tetrazolium en de aanwezigheid van onkruidzaden in een partij zaad doen wij onder ISTA-accreditatie. Hiervoor gebruikt het laboratorium de methodieken die door ISTA zijn beschreven. In tabel 5A van de ISTA-rules staan per gewas de methodieken die gebruikt kunnen worden voor kiemkrachtonderzoek. In veel gevallen kan worden gekozen worden uit meerdere methodieken.

Naktuinbouw voert standaard de methodiek uit welke de hoogste kiemkracht als resultaat geeft. Wilt u dat wij een andere methodiek gebruiken, geef dit dan duidelijk aan op het inzendformulier.

De resultaten ontvangt u op een Naktuinbouw Laboratorium Attest of een oranje of blauw ISTA-certificaat. De toets moet hiervoor voldoen aan de ‘International Rules for Seed Testing’ van ISTA.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Zijn er richtlijnen of wetgevingen die eisen stellen aan het minimum kiempercentage?

Er zijn hier geen richtlijnen of wetgevingen voor. Het zijn eisen die door bedrijven zelf stellen.

Wat kost een toets?

In onze tarievenlijst kunt u per toets zien wat de kosten zijn. Hier vindt u de actuele tarievenlijst van het laboratorium van Naktuinbouw: