Lees voor
Verleggen en erkende importinspectielocatie

1 / 1

In Nederland kan een importinspectie alleen op een erkende importinspectielocatie. Inspectieplichtige producten moeten worden geïnspecteerd aan de buitengrens voordat ze kunnen worden ingevoerd. Slechts een klein aantal inspectielocaties bevinden zich aan de buitengrens. Daarom geven de Douane en de NVWA toestemming voor transport van een zending naar een erkende inspectielocatie (NVWA) als dit transport aan bepaalde eisen voldoet.

Zie voor transport: 'Fytosanitaire eisen aan een erkende inspectielocatie (NVWA)'. Hoofdstuk 5, eisen aan transport. Het transporteren van een zending over de openbare weg van de buitengrens van de Europese Unie (EU) naar een erkende inspectielocatie binnen of buiten Nederland wordt aangeduid met de term 'verleggen'.

Sinds 1 januari 2021 wijzigden op dat gebied wat zaken bij de Douane. Ook zijn er inspectievoorwaarden bij import van kracht. Waar moet een importeur rekening mee houden (NVWA) rondom de uitvoering van de importinspectie?

Veelgestelde vragen (FAQ)

Ik heb een erkende inspectielocatie. Kan ik hiervan gebruik blijven maken?

Ja. U kunt in ieder geval tot 31 december 2020 onder de huidige voorwaarden gebruikmaken van uw erkende inspectielocatie.

Waar moet ik rekening mee houden als ik mijn importzending wil verleggen naar mijn erkende inspectielocatie?

Voor het verleggen van zendingen binnen Nederland verandert er voorlopig niets aan de werkwijze. Op ICT-gebied is er wel een aanpassing. Uw aanvraag in CLIENT Import wordt doorgestuurd naar TRACES. Dit gaat automatisch en hier merkt u niets van

Waar moet ik rekening mee houden bij het verleggen vanuit of naar een andere lidstaat?

De zendingen waarvan de inspectie verlegd wordt naar een andere lidstaat moeten voorzien zijn van een Europees fytosanitair vervoersdocument (M99-formulier). Een zending vanuit een andere lidstaat ontvangt u met een Europees fytosanitair vervoersdocument of een CHEDD. In de andere lidstaat wordt in ieder geval een document- en overeenstemmingscontrole gedaan. Dat is vergelijkbaar met de huidige document- en omvangscontrole (= identiteitscontrole). Aanvullend doet u in Nederland een aanvraag in CLIENT Import voor een materieelonderzoek ofwel een fysieke inspectie. Natuurlijk is het ook mogelijk dat alle controles in de andere lidstaat worden gedaan. Met het Europees fytosanitair vervoersdocument of de CHEDD kunt u dan aangifte doen bij de Douane.