Lees voor
Brexit

1 / 1

Vanaf 1-1-2021 is de Brexit een feit en dient een deel van de plantaardige producten voor export geïnspecteerd te worden. Daarnaast is er een fytosanitair certificaat noodzakelijk. Nu zijn alle planten (hoog risicoproducten) al inspectie- en certificaatplichtig. Op een later moment worden ook de laagrisico producten (bv groente en fruit, snijbloemen en alle zaden) certificaat – en inspectieplichtig.

De Britse overheid publiceerde op 8 oktober 2020 de tweede versie van het Border Operating Model. Deze bevatte informatie over de procedures voor handel met de EU na het eindigen van de Brexit-transitieperiode. De onderliggende wetgeving is in de tussentijd wel een aantal keren al aangepast. Alle afspraken uit het Border Operating Model en de onderliggende wetgeving heeft de NVWA vertaald naar de landeneisen voor VK. Ook zijn deze verwerkt in de e-CertNL applicaties.

De Britse overheid heeft op 11 maart 2021 en later begin september 2021 besloten een aantal regels voor handel met het VK uit te stellen:

  • De certificaatplicht voor alle gereguleerde planten en plantaardige producten is van 1 april 2021 is doorgeschoven naar een latere, nog te bepalen, datum.
  • De invoering van het verplicht inspecteren bij de Border Control Posts is ook verplaatst.
  • Daarnaast is het nog mogelijk een VK plantenpaspoort aan te brengen in een EU-lidstaat.

Belangrijke wijzigingen

Hieronder een opsomming van enkele belangrijke wijzigingen voor de import van planten en plantaardige producten. Op de NVWA-website vindt u de belangrijke informatie over aan aantal zaken:

  • Landeneisen
  • Planten en plantaardige producten
  • Verpakkingshout
  • CITES
  • Pre-exportcertificaat

Er is ook een lijst van links naar de belangrijkste Britse guidances beschikbaar. Hier kunt u ook de nodige informatie raadplegen.

Planten en plantaardige producten

Vanaf 1 januari 2021 gelden alleen voor hoog-risico-planten en plantaardige producten de volgende nieuwe importeisen:

  • Hoog-risico-planten en plantaardige producten hebben een fytosanitair certificaat nodig. Op de website van de Britse overheid staat de volledige lijst van hoog-risico-planten en plantaardig materiaal.
  • De importeur in het VK moet een vooraanmelding indienen.
    • Zendingen per vliegtuig en zendingen die via een roll-on/roll-off locatie het VK binnenkomen: de vooraanmelding moet minimaal vier uur voor aankomst van de zending in het VK worden ingediend.
    • Zendingen die via een andere vervoerwijze het VK binnenkomen: de vooraanmelding moet minimaal één dag voor aankomst in het VK gebeuren.
  • Documentcontroles, identiteitscontroles en fytosanitaire inspecties worden uitgevoerd. Deze controles worden gehouden op de plaats van bestemming en zijn 'risk-based'. Importerende bedrijven die als plaats van bestemming willen opereren moeten zich laten registreren. Ook moeten zij zorgen dat hun bedrijfslocatie over adequate faciliteiten beschikt om checks uit te kunnen laten voeren.

Verpakkingshout
Verpakkingshout (inclusief pallets en kratten) moet voldoen aan de internationale ISPM15-standaard. Deze houdt in dat het hout zodanig is behandeld dat eventueel aanwezige schadelijke organismen zijn gedood. Verpakkingshout dat het VK binnenkomt, kan worden geïnspecteerd om te controleren of het voldoet aan de ISPM15-standaard. De frequentie van controles wordt gebaseerd op een risicoanalyse. Meer informatie over verpakkingshout is de vinden op de NVWA site.

CITES

Plant- en diersoorten die onder de bescherming van CITES vallen, staan op één van de vier bijlagen van de verordeningen voor de handel in wilde dieren en planten. Dit is afhankelijk van de mate van bescherming die nodig is. De importcontroles die op deze plant- en diersoorten van toepassing is, zijn afhankelijk van de bijlage waarop ze staan.
De import van CITES-soorten uit de EU moet voldoen aan dezelfde regels als de import van CITES-soorten die nu van kracht zijn voor derde landen.
CITES vergunningsaanvragen voor het VK worden afgehandeld door de APHA. De meeste vergunningsaanvragen worden binnen 15 werkdagen afgehandeld. Het kan tot 30 dagen duren.
CITES-soorten moeten het VK binnenkomen via een voor CITES aangewezen point of entry (PoE). De importeur moet de benodigde documentatie (import-/exportvergunning) overhandigen aan de UK Border Force voor inspectie en goedkeuring bij binnenkomst in het VK.

Pre-exportcertificaat

Voor sommige producten heeft het VK eisen op gebieds- of landvrijheid of op de teeltomstandigheden. Die kunnen niet altijd verklaard worden door het exporterende land. Hiervoor moet er, in geval dat het product uit een andere EU lidstaat komt, een pre-exportcertificaat opgemaakt worden in het land van teelt. De verklaringen op dit pre-exportcertificaat zijn dan de onderbouwingen voor de afgifte van een fytosanitair exportcertificaat.
Het kan gaan om materiaal uit een andere EU lidstaat via Nederland naar VK, maar ook vanuit Nederland via een andere EU lidstaat naar het VK.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Ik heb het certificaat nog in mijn bezit, maar het is toch foutief ingevuld

Dit certificaat kunt u omruilen voor een nieuw certificaat. Maak op gebruikelijke wijze een nieuw (juist) certificaat op en vraag een inspectie aan. Geef tijdens de inspectie het oude foutieve certificaat en het nieuwe certificaat aan de keurmeester. De keurmeester neemt het oude in en waarmerkt het nieuwe. Let wel op de geldigheid van een certificaat.

Ik heb geen gestempeld sjabloon ontvangen, krijg ik deze nog? De keurmeester vraagt hier namelijk altijd om.

Nee, deze ontvangt u niet. De documenten die u gewend was te ontvangen zijn ingeruild voor één goedkeuringsbrief. Alleen als uw fytosanitair certificaat niet in e-CertNL is aangevraagd, ontvangt u nog een gestempeld sjabloon.

Mijn aanvraag is afgekeurd, moet ik deze nu opnieuw indienen?

Ja, wij proberen zoveel mogelijk deze situatie te voorkomen en met u samen te werken zonder uw aanvraag af te keuren. Mocht dit echter wel het geval zijn, moet u uw aanvraag opnieuw doen.

Kan ik meerdere vervangende certificaten in één keer aanvragen?

Nee, dat kan niet. Voor elk certificaat moet u een aparte aanvraag indienen.

Mijn reden voor de aanvraag staat niet genoemd tussen de keuzes, wat betekent dit voor mijn aanvraag?

U kunt zelf uw reden specificeren in het vrije tekstveld. Als het voor ons niet duidelijk is, nemen we contact op met u.

Wat zijn de contactgegevens van de andere keuringsdiensten?
Ik wil mijn certificaat laten waarmerken op het kantoor Naktuinbouw. Kan dat?

Dat kan. Kiest u in de inspectie dan voor de inspectielocatie ‘waarmerken kantoor Naktuinbouw FZI’. Alle onderliggende documenten stuurt u wél per e-mail door. Let op: de aanvraag moet vóór 15:00 uur aangevraagd zijn om dezelfde dag afgehandeld te worden. Aanvragen die na 15:00 uur binnenkomen, worden de volgende dag afgehandeld

De inspectielocatie staat niet aan mijn bedrijf gekoppeld en/of komt niet voor in e-CertNL. Hoe kan ik dat regelen?

Dit kunt u melden bij de planning via het digitale formulier. Zij voegen de locatie dan toe. Hier gaat echter wel een nachtrun overheen. De locatie is dan de volgende dag te gebruiken.

Is het tijdig maken en inspectie aanvragen via CLIENT import / e-CertNL voldoende om een inspectie buiten de reguliere tijden door te geven?

Nee. Aanvragen voor inspecties buiten de reguliere tijden dient u altijd per e-mail in bij de planning.

Ik wil mijn inspectie verplaatsen of annuleren. Kan dat via e-CertNL?

Nee. In e-CertNL worden exportinspecties aangevraagd. Echter het verplaatsen of annuleren van de inspectie aanvraag kan niet via e-CertNL. Dit dient u bij de planning te doen. Dit kunt u doen door het invullen en versturen van het digitale formulier op onze site. Dat maakt de verwerking voor de planning makkelijker en minder foutgevoelig. U hoeft maar een paar velden in te vullen en op verzenden te drukken.

TIP: plaats de link op uw bureaublad.

Hoe maak ik in e-CertNL duidelijk dat het om een vervangend certificaat gaat?

Kopieer de aanvraag van het te vervangen certificaat. Voer eventueel de wijzigingen door, sla die op en open op tabblad ‘documenten’ keuzevelden. Voer hier het certificaatnummer en de waarmerkdatum van het te vervangen certificaat in.

Wat is de geldigheid van de voorraadkeuring?

De geldigheid van de voorraadkeuring voor verse planten en plantmateriaal is acht dagen. Voor ingevroren product is dat één jaar.

Waarom valt een bepaalde orderregel niet door (status groen/ akkoord) in CBN vanuit CKB?

Vaak als een orderregel niet op status groen/ akkoord valt in CBN dan zit er een verschil in de productnaam en-of de exporteiskenmerken komen niet overeen. Zaak is om hier goed op te letten. Dit moet één op één overeenkomen in CBN en CKB

Wat wordt verstaan onder voorraad?

Een in voorraad gereedstaande hoeveelheid exportklaar product (bijvoorbeeld potplanten/ snijbloemen/ boomkwekerijproducten/ stekken/ groenten of fruit), die bij elkaar ter inspectie wordt aangeboden. De voorraad product bestaat uit de opgegeven partij(en) in het voorraadregister e-CertNL (dit zijn de orderregels). Deze kunnen gekeurd worden als ze in hal exportklaar staan maar, onder bepaalde voorwaarden, ook in de kas of het compartiment.

Is voorraadkeuring ook mogelijk buiten op het veld?

Momenteel is het alleen toegestaan op planten die klaar staan voor export of binnen in een kas of compartiment. Er wordt gekeken of in de toekomst, onder bepaalde voorwaarden, ook voorraadkeuringen buiten op het veld kunnen worden toegestaan. Zodra hier meer over bekend wordt dit kenbaar gemaakt.

Voor ons zou het beter zijn de producten al in voorraad te laten inspecteren? Is dat mogelijk?

Er is gewerkt aan een regeling die het mogelijk maakt om voorraad te inspecteren en af te boeken via het voorraadkeuringensysteem van e-CertNL. Aanmelden hiervoor kan via het digitale aanvraagformulier. De afspraken worden dan besproken en vastgelegd. Deze voorraadkeuringen moet u wel via het voorraadkeuringensysteem e-CertNL aanvragen.

Er wordt gesproken over 'bepaalde voorwaarden' om aan de erkenningsregeling deel te nemen. Waar moet ik dan aan denken?

De Voorwaarden erkenningsregeling voorraadkeuringen 1.2 gaan vooral over de traceerbaarheid, het gebruik van het voorraadkeuringensysteem e-CertNL en fytosanitaire garanties. Aanvullend worden er afspraken gemaakt over de uitvoering en organisatie van de exportinspectie.

Is deelnemen aan de erkenningsregeling de enige manier om voorraad te laten keuren voor VK?

Ja, alleen door de overeenkomst erkenningsregeling voorraadkeuringen VK aan te gaan is het laten inspecteren van de voorraad mogelijk. Op een andere manier is het niet mogelijk voorraad te laten keuren alles wordt dan per zending/fytosanitair certificaat gekeurd. (uitgezonderd export vaste planten)

Is het gebruik van het voorraadkeuringensysteem van e-certNL de enige manier om de voorraad ter inspectie aan te bieden en af te handelen?

Ja, dat is onderdeel van de voorwaarden. Alleen via dit voorraadkeuringensysteem en e-certNL bomen jonge planten (CBN) is het mogelijk de voorraad te laten inspecteren.

Hoe krijg ik mijn voorraad in het voorraadkeuringensysteem e-CertNL?

De schermen van het voorraadkeuringensysteem zijn vrijwel identiek aan die van de applicatie bomen jonge planten (CBN). Ook hier kunt u handmatig alles invoeren of kiezen voor uploaden vanuit een csv-bestand. Bij aanmelding voor de regeling volgt er een uitleg over de werking van dit systeem.

Moet de exporteur de erkenning aangaan of de eigenaar van de inspectielocatie?

De basis is dat degene die de aanvraag in e-CertNL maakt de houder van de erkenning is. Als de exporteur de erkenning heeft kan hij aangeven waar hij de voorraad gekeurd wil hebben. Maar hij moet wel voor die voorraad aan de algemene voorwaarden kunnen voldoen. Als de inspectielocatie de erkenning heeft moet hij aan de voorwaarden voldoen. Beide is mogelijk. In het voorraadkeuringensysteem kan de aanvrager aangeven wie zijn voorraad mag gebruiken en exporteren.

Een expediteur maakt mijn aanvragen in e-CertNL. Moet deze expediteur dan ook een erkenning hebben?

In dit geval moet de exporteur en de expediteur een erkenning hebben.