Om tot internationale harmonisatie van het toetsprotocol voor de detectie van pospiviroïden in tomaten- en paprikazaden te komen, stelt Naktuinbouw haar protocollen beschikbaar. Daarnaast hebben we een verklaring beschikbaar over de gebruikte toetsmethode bij Clavibacter-toetsen.
Met deze protocollen kan CEVd, CLVd, PCFVd, PSTVd, TASVd, TCDVd en TPMVd gedetecteerd worden. De protocollen zijn ontwikkeld in een 3x 1.000 zaden formaat. Het kan ook uitgevoerd worden in een 50x 400 zaden formaat om aan de Australische eisen te voldoen. Het gaat om een handmatige RNA-extractie (voor paprikazaden) of een kingfisher extractie (voor tomatenzaden). De RT-PCR is gebaseerd op een combinatie van een aantal multiplex PCR’s om 8 pospiviroïden aan te kunnen tonen. De detectie van PSTVd-TCVd is gebaseerd op het huidige Naktuinbouw-protocol voor deze viroïde en dit is gevalideerd.
U kunt zich voor onze nieuwsbrieven aanmelden op onze website: www.naktuinbouw.nl/nieuwsbrief
Het laboratorium heeft drie verschillende certificeringen/accreditaties:
Op onze website vindt u meer informatie over onze accreditaties.
Voor landbouwgewassen kunt u bij onze collega-keuringsdienst NAK te Emmeloord terecht.
Laat de partij nog een aantal maanden liggen en stuur daarna opnieuw een monster in. Saprofyten overleven niet lang op bonenzaden.
Saprofytische bacteriën of schimmels zijn onschadelijk organismen die van nature op zaden kunnen voorkomen. Als deze saprofyten in hoge aantallen aanwezig zijn, kan dat zorgen voor storing in de kweekmethode toetsen. Hierdoor bestaat een aanzienlijke kans dat geen beoordeling van die toets meer mogelijk is.
Het terugdrogen na een HCl-behandeling moet snel gebeuren. Bij een te lang terugdroogproces is er een te grote kans op groei van saprofytische bacteriën en schimmels.
Een andere optie is een pectinase-behandeling. Deze is sneller en verlaagd de tijd van blootstelling en dus ook de groei van saprofyten.
De toets waar dat bij staat is de basistoets. Hierin waren verdachte waarden gevonden en is een (extra) bevestigingstoets uitgevoerd. Deze kunt u op het attest vinden bij hetzelfde monster, maar er staat een andere techniek in vermeld. De uitslag hiervan is leidend.
Het is mogelijk om na het uitgeven van een certificaat nog bepaalde wijzigingen door te voeren. Hiervoor kunt u een verzoek sturen aan de Klantenservice van het laboratorium
Volgens onze ISO-certificering moeten wij dan op het nieuwe certificaat het versienummer te wijzigen. Ook staat er dan op welke wijziging is gedaan.
Er zijn hier geen richtlijnen of wetgevingen voor. Het zijn eisen die door bedrijven zelf worden gesteld.
In de Tarieven Laboratoria 2023 staat hoelang de toetsen duren. Over het algemeen starten we de toetsen binnen drie weken na ontvangst van het monster. Bij een hoge binnekomende monsterstroom kunnen we daarvan afwijken. Op MijnNaktuinbouw kunt u de verwachte einddatum en reeds afgeronde uitslagen van uw toets(en) vinden.
NAL staat voor Naktuinbouw Accredited Laboratories. Dit houdt in dat Naktuinbouw bedrijven autoriseert om hun eigen partijen te mogen toetsen. De certificaten die hiermee verkregen worden, worden geaccepteerd voor het verkrijgen van een fytosanitair certificaat. Net als een Naktuinbouw-certificaat.
Naktuinbouw geeft geen NAL-certificaten af.
Naktuinbouw gebruikt alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie