Lees voor
Variety Tracer

Twijfelt u aan de identiteit van een ras? Vermoedt u een vermenging in een partij?
Variety Tracer kan helpen om een antwoord te vinden op deze vragen.

1 / 1

Wij kunnen op alles waar DNA in zit een genetische identificatie uitvoeren. Eerst maken wij rasspecifieke DNA-profielen om deze vervolgens met de gewas specifieke database te vergelijken. Is het een gewas waar wij nog geen specifieke database voor hebben ontwikkeld? Dan kunnen wij een database opzetten en onderzoeken met een erkende techniek. Het onderzoekslaboratorium bij Naktuinbouw is één van de weinige labs die deze techniek nog kan uitvoeren.

Een klein stukje bladmateriaal is alles wat wij nodig hebben om de identiteit van uw monster vast te stellen. Met klassieke en geavanceerde DNA-technieken vergelijken wij uw monster met referentiemonsters. Zit het referentiemonster niet in één van onze databases? Dan kunt u deze altijd meesturen.

Heeft u het vermoeden dat er inbreuk wordt gepleegd op uw met kwekersrecht beschermde ras?

Wij kunnen vermoedens van nateelt, illegaal gebruik van ouderlijnen, inbreuk op kwekersrecht of patenten en ‘Essential Derived Varieties’ (EDV’s) onderzoeken. Onze diensten kunnen bewijs leveren waarmee (juridische) discussies over identiteit kunnen worden beslecht. De onafhankelijke status van Naktuinbouw is hierbij erg belangrijk. Ook kan er een morfologisch onderzoek worden uitgevoerd losstaand of in combinatie met een genetisch onderzoek.

Wilt u weten u meer weten over Variety Tracer? Stuurt u gerust een e-mail naar varietytracer@naktuinbouw.nl. De deskundige medewerkers kunnen u van alle mogelijke informatie voorzien.

Aanmelden

Met dit formulier vraagt u informatie over de mogelijkheden van DNA-onderzoek of de combinatie van DNA-onderzoek en proeftuinonderzoek (Variety Tracer).

Veelgestelde vragen (FAQ)

Naar welk adres moet ik mijn monsters versturen?

Monsters kunt u met PostNL sturen naar:

Toetslaboratorium
Naktuinbouw
T.a.v. Administratie laboratoria
Postbus 40
2370 AA Roelofarendsveen

Diagnostiek
Naktuinbouw
T.a.v. Diagnostiek
Postbus 40
2370 AA Roelofarendsveen

Variety Tracer
Naktuinbouw
T.a.v. Variety Tracer
Postbus 40
2370 AA Roelofarendsveen

Wanneer u de monsters met een koeriersdienst verstuurt, of in geval van grote hoeveelheden monsters (bijvoorbeeld op een pallet), gebruikt u het bezoekadres:

Toetslaboratorium
Naktuinbouw
T.a.v. Administratie laboratoria
Sotaweg 22
2371 GD Roelofarendsveen

Diagnostiek
Naktuinbouw
T.a.v. Diagnostiek
Sotaweg 22
2371 GD Roelofarendsveen

Variety Tracer
Naktuinbouw
T.a.v. Variety Tracer
Sotaweg 22
2371 GD Roelofarendsveen

Ontvangst is mogelijk van maandag tot vrijdag van 8:00 tot 17:30 uur.

Toetsplantonderzoek
Monsters mogen verstuurd worden naar:

Naktuinbouw
Tienrayseweg 9a
5961 NK Horst

Wanneer kan ik mijn monsters versturen?

Voor plantmonsters (bederfelijk materiaal) zonder symptomen adviseren we u om deze op maandag of dinsdag te versturen. Plantmonsters met symptomen kunt uvan maandag t/m donderdag versturen. Op deze manier wordt voorkomen dat ze in het weekend bij de post blijven liggen en niet onder de juiste condities bewaard worden. Ook zijn ze dan tijdig binnen voor toetsing.

Zaadmonsters kunnen elke dag van de week verstuurd worden.

Ik wil voor het eerst monsters naar jullie versturen. Welke documenten zijn er nodig?

Om de benodigde bedrijfsgegevens in ons systeem vast te leggen, moet eerst een registratieformulier ingevuld worden. Dit kunt u doen via onze website.

Verder is het belangrijk om een opdrachtformulier met de monsters mee te sturen. Deze vindt u ook op onze website.